top of page

Lempeyttä ja voimaa läsnäolosta

Päivitetty: 2. helmik.

Itselleni merkittävä kokemus läsnäolon voimasta on päivältä, jolloin kaikki oli vaikeaa, oli kuun pahin pms -päivä ja tunsin paljon haastavia tunteita. Jostain syystä asetuin istumaan ja sanoin itselleni ja etenkin keholleni, että nyt olen tässä kanssasi ja kuuntelen, vaikka siihen menisi koko päivä. Lopulta siihen ei mennyt koko päivää, sillä tunteet eivät kerrallaan kestä kovin kauan. Keskityin tuomaan huomioon tuntemuksiin kehossa ja jätin vähemmälle huomiolle mielen tarinat siitä, mikä kaikki oli pielessä. Ja tämä yksinkertainen mindfulness-hetki teki sen, että tuntemukset vapautuivat, sisäinen maailma muuttui toiseksi niin, että tunsin jopa paljon rakkautta, koska en ollut sivuuttanut itseäni vaan ollut läsnä. Hetkestä jäi mieleen se, miten niin yksinkertainen läsnäolon harjoitus voi olla niin voimauttavaa.

Läsnäolosta puhuttaessa qigong kuvaa, että sydämen on hyvä olla tyhjä, jotta tietoisuus voi laskeutua sinne. Kiinankielinen merkki, joka tarkoittaa sydäntä, on itseasiassa kuin tyhjä kulho, jonka päällä on “jumalallisen tietoisuuden kipinöitä”.  Tyhjä kulho kuvaa juuri sitä, että sydämen on hyvä olla tyhjä, avara ja vapaa. Se on ikäänkuin kuin pesä, jossa tietoisuus voi istua. Tietoisuus antaa tilan eri tunteiden / tunne-energioiden kehossa olla -ja vapautua. Näin sydän voi olla rauhassa, tuntea kiitollisuutta ja levollisuutta.


Jos taas sydän on täynnä, koska on liian paljon tapahtumia, asioita, kokemuksia tietoisuus karkaa sydämestä ja kehosta. Psykologia puhuu silloin dissosiaatiosta, jolloin ei tunneta yhteyttä tunteisiin, kehoon eikä luontoon. Tämä tila, joka varmaan meille jokaiselle on jonkin verran tuttu, aiheuttaa epämääräistä ahdistusta ja pahoinvointia, koska tunteet ikään kuin jahtaavat meitä. Näitä kahta tilaa kuvaa hyvin vertauskuva kahdesta kuninkaan linnasta.


Tarina kuninkaista


Ensimmäisessä linnassa kuningas kävelee ympäriinsä läsnäolevana ja valmis katsomaan silmiin kaikkia linnaan tulevia vieraita sekä linnassa työskentelevää henkilökuntaa. Hän on utelias kohtaamaan ihmisiä ja kantaa vastuunsa linnan hallitsemisesta ilolla. Tämä asenne välittyy kaikkiin myös linnaa suojaavaan palvelusväkeen ja linnan yhteisö toimii hyvin.


Toisessa linnassa toinen kuningas on poissaoleva, jopa silloinkin  kun linnaa lähenee hyökkäys hän pakenee vessaan. Vessasta kuningas pakenee kellarikerroksiin ja sieltä maan alla edeten hän jättää linnansa. Linnaan voivat nyt astua sisään kaikki ja siellä tapahtuu kaikenlaista ilkivaltaa.


Tämä jälkimmäinen kuningas kuvaa, sitä kun emme ole paikalla itsessämme eli tietoisuus on jättänyt kehon. Tunteet ja ajatukset saavat ränttälöidä omassa tilassamme. Olo on ahdistunut kaikesta epämääräisestä, jota on meneillään. 


Sen sijaan kun kuningas on paikalla, kun olemme läsnä sille, mitä kehossa tapahtuu, olemme läsnä tässä hetkessä. Yksistään tämä huomio sekä sisään että ulos päin auttaa siinä, että emme ei joudu tunteiden ja mielen tarinoiden valtaan ja vietäväksi. Ja jos joudumme, voimme myös palata nopeammin tasapainoon.  Tunteita ja vierailijoita  linnaan tulee ja menee -ne eivät sinällään ole ongelma. Ne ovat luonnollista energiaa ja tuntemuksia kehossa. Huomion tuominen tuntemuksiin monesti jo auttaa siinä, että keho voi nopeammin  palata rentouteen. Läsnäolo ja tietoisuus kehossa on siis kuin suoja ja taitava kuningas. Sen kautta meillä on aina vaikutusvalta omaan energiaan ja olotilaan. 


Hiljaisuus ja liike


Mutta tietoisuuteen palaaminen käytännössä ei aina ole helppoa... eli miten sitten tehdä sydämeen tilaa? Lääkkeitä ovat hiljaisuus, kuuntelu ja liike. Hiljaisuus voi olla mindfulness harjoitus, jonka kuvasin alussa. Sen lisäksi tietoinen liike voi monesti olla tärkeä ja helpompikin tapa. Liikkeellä voidaan vapauttaa energiajumia ja tuoda tietoisuus taas takaisin. Qigongissa voidaan valita mihin tunteeseen vaikuttaa ja vapauttaa sitä ilman että kognitiivisesti tarvitsee asiaa ajatella, vaan yksinkertaisesti yhdistetään liike, hengitys ja mielikuva, joilla energiaa vapautetaan.


Kokeillaan!

Lisään alle videon, jossa harjoitus on sydämelle.

Jos haluaisit helliä sydäntä tänän vuonna erityisesti, niin sydämellisesti tervetuloa myös retriitille Italiaan. Tarkempi kuvaus täällä: https://www.coachingatelier.fi/retreat-summer-2024


Jos Italia ei kutsu mutta haluaisit mukaan qigongiin omasta olohuoneesta, niin katso online tunnit täältä: https://www.coachingatelier.fi/services-5

🙏😻
0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

תגובות


bottom of page