top of page

Viisi elementtiä, vesi, puu, tuli, maa, metalli... Mitä ne oikeastaan ovat?


Viisi elementtiä ovat kiinalaiseen lääketieteen ja qigongin taustafilosofia. Elementti-sana on kylläkin hiukan harhaanjohtava, sillä elementeillä tarkoitetaan paremminkin vaihetta tai energian laatua, jotka vaihtelevat. Elementit ovat siis ikään kuin energian arkkityyppejä.


Jokainen elementti ilmenee luonnossa ja myös siis meissä jokaisessa. Ne näkyvät niin vuodenajan vaihteluina, elinkaaren vaiheissa kuin vaikka vuorokauden ajan vaihtelussa. Kehossa elementit näkyvät eri elinten toimintoina kuin myös tunne-tiloissa.


Eri elementit pähkinän kuoressa


Vesi-elementtiä tuntuu talven aikana. Se on sisäisen viisauden kuuntelua, pelon voittamista sisäisen viisauden kautta. Se liittyy munuaisten ja virtsarakon toimintaan.

Puu-elementti tuntuu keväässä. Se on suunnitelmien tekemistä, toiveita ja kasvua. Kehossa maksa ja sappirakko liittyvät tähän enerigiaan. Tunne-atasolla on kyse terveen vihan käyttämisestä hyvän puolustajana.

Tuli-elementti näkyy kesässä. Se on kukoistamista, iloa, yhteyttä itseen, luontoon ja toisiin.

Kehosssa energiaa hallitsevat sydän, sydänpussi, ohutsuoli ja kolmoislämmitin, kiinalaisessa lääketieteessä se ymmärretään kehon lämmön säätäjänä. Tuli -elementti näkyy ilona, jossa on kyse sisäisen tietoisuuden valon tuomisesta tähän hetkeen ja siinä on läsnä myös rauhaa ja levollisuutta.

Maa-elementti vuoro on loppukesässä, sadonkorjuu aikaan. Siihen liittyy vakaus, runsaus ja luottamus. Kehossa tästä energiasta vastaa vatsalaukku ja perna. Tunne-tasolla maa-energia näkyy empatiana, joka luo läheisyyttä ja luottamusta.

Metalli-elementti näkyy syksyssä. Siihen liittyy irtipäästäminen, olennaiseen keskittymisen ja inspiraatio. Kehon tasolla tästä vastaavat keuhkot ja paksusuoli. Tunne-tasolla on mahdollista tuntea surua ja vaalia elämän ainutlaatuisuutta.

Mitä hyötyä ja iloa tästä on?


Viiden elementin tuntemus auttaa ymmärtämään eri vaiheita eli energioita itsessä, kuin myös toisissa. Toinen iso hyöty itselleni on ollut se, että voi tiedostua ja toimia, kun on ajautunut epätasapainoon. Omasta energia-kokonaisuudesta riippuen, se voi näkyä tunne-tasolla esimerkiksi pelkoon jumiin jäämisenä, ongelmina agression kanssa, yli-innostuksena ja dissosiaationa kehosta, yli-huolehtimisena tai vetäytymisenä. Fyysiset ongelmat vastaavasti liittyvät kunkin energian elimiin.


Elementtien tasapainottamista voi tehdä qigong-liikkeiden avulla, akupunktiolla, ruokavaliolla, shiatsulla ja meditaatiolla. Parasta siinä on, että itsetasapainotus voi olla nautittavaa ja kivaa. Jos haluaisit oppia lisää ja tasapainottaa energiaa liikkeillä, tervetuloa online- qigongiin!Lisää elementeistä myös tulevissa blogi-postauksissa ja uutiskirjeissä, joten pysytään kuulolla. 🙂

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page