top of page

Astetta rennommin


Meillä monilla on ollut vahvassa ajatus siitä, että asioiden saavuttaminen vaatii kovaa työtä ja koko länsimainen kulttuurimme kantaa monella tapaa uskomusta “no pain, no gain”. Idän filosofioissa nähdään aika tavalla toisin. Niissä etsitään tasapainoa feminiinin yin ja maskuliinin yang-energian välille.


Tämän yin ja yang -tasapainon etsiminen on olennaista myös Qigong -liikkeissä. Niissä on läsnä yhtä aikaa toiminta ja rentous. Qigongissa myös ohjeistetaan käyttämään vain ⅔ energiaa. Tämä periaate herättää monesti hämmästyksen qigong -tunnin lopussa. Moni on iloisen hämmästynyt siitä, miten vähän on vaadittu, että ollaan saavutettu niin paljon… mieli on rauhoittunut ja keveä sekä keho on energisempi. Eli lopputulos harjoituksesta, jota ei tehty 100 teholla ei ollutkaan välttämättä heikompi - se voi olla parempi.


Samaa periaate kiehtoo itseäni ja monia muita myös kaikessa arjen tekemisessä.. Mitä jos ⅔-teholla toimisi myös arjen tehtävissä? Qigongissa puhutaan tällöin “wuwei”sta, joka käännettynä voisi olla “effortless effort” tai toiminta ilman toimintaa. Se tarkoittaa, että toimimme ilman, että jätämme asioita heitteille tai että heittäytyisimme vaan virran vietäväksi. Toimimme, mutta samaan aikaan osaamme myös antaa asioiden tapahtua ja osaamme ottaa vastaan, luottaa ja käyttää intuitiota. Silloin käytämme taitavasti sekä maskuliinista yang että feminiinistä yin energiaa ja asiat tapahtuvat helpommin.


Se, että yritämme liikaa ja menemme suoritusmoodiin on kuitenkin täysin ymmärrettävää. Se ei pelkästään johdu ulkoisista vaatimuksista työelämässä tai perhe-elämässä, vaan sisäisistä mekanismeista. Monesti stressin aktivoitumiseen liittyy juuri haitallisia uskomuksia, tunnetraumoja tai puuttetta sisäisessä turvallisuudessa. Nämä saavat hermoston ylivirittymään usein, jolloin käytämme energiaa tahtomattammekin liikaa, mikä on hyvin kuormittavaa ja keho voi alkaa oireilla. Mutta kun asiasta tiedostuu, sille voi tehdä paljon! Ja nyt siis tärkeimpään asiaan:


Energiatasolla kaikki jännitteet ja rajoittavat uskomukset ovat jumeja energiassa ja näitä jännitteitä ja jumeja voi vapauttaa. Moni asia, johon toivomme muutosta, saattaa olla vaikea muutettava analysoimalla tai ratkomalla sitä rationaalisen mielen avulla - tästä meillä kaikilla on varmasti kokemusta. Mutta energian tasolla vaikuttaminen avaa kokonaan toisen ulottuvuuden ja siksi on niin hurjan tärkeää - ja ihanaa, että meillä on kehollisia tai muita energeettisiä harjoituksia ja hoitoja.


Qigong on yksi tapa, joka tekee elämästä astetta rennompaa:

  • Qigong kasvattaa tietoisuutta kehosta ja omasta energiasta, joilloin huomaamme hermoston virittymisen paremmin.

  • Kun olemme tietoisia, voimme sen jälkeen vaikuttaa asiaan eli liikkeillä vapauttaa stressireaktion.

  • Sen lisäksi säännöllisellä harjoituksella voidaan myös purkaa kehoon jääneitä tunnejumeja, jolloin reagointimme arjen tilanteissa muuttuu. Elämä voi alkaa muodostua pikku hiljaa rennommaksi ja vapaammaksi.


Jos haluaisit kokeilla qigongia, olet lämpimästi tervetullut online-tunneille! Tarkemmat tiedot täältä:Qi-terveisin,

Minna-MariaKuva: Victoria Tronina


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentáře


bottom of page