top of page

Haluatko synkronoitua kehon rytmiin?

Päivitetty: 28. helmik. 2022


Seuraan mahdollisuuksien mukaan päivärytmissä meridiaanikelloa ja se on tuonut tullessaan monta hyvää asiaa, joten ajattelin, että aihe on hyvä tuoda tänne blogiin. Seuraavassa siis kerron lyhyesti siitä, mikä meridiaanikello oikein on ja miten sitä voi huomioida.


Kiinalaisen lääketieteen mukaan meillä on 12 päämeridiaania. Jokainen näistä meridiaaneista on vuorollaan aktiivisimmillaan kahden tunnin ajan vuorokaudessa. Voimme tukea meridiaanin toimintaa rytmittämällä arkea niin, että huomioimme kulloisenkin meridiaanin toimintaa - ja se taas tukee sekä fyysistä kuin henkistä ja tunnetason hyvinvointia.


Jaan seuraavat vinkit sillä ajatuksella, että niistä voi valita yhden tai kaksi tapaa, jotka voisivat sopia omaan päivärytmiin ja loput voi jättää ajatuksena kenties johonkin myöhempään ajankohtaan. Aina arki ei anna myöden, eikä voi seurata meridiaanien rytmiä, mutta toisaalta kelloa voi toteuttaa monella tapaa ja sen toteutumiseen voi löytää luovia tapoja.



Energia "qi" lähtee liikkeelle keuhkomeridiaanista


Kello 3-5 yöllä on keuhkomeridiaanin aikaa. Se on syvän unen aikaa. Keuhkot vaihtavat hiilidioksidin happeen ja samalla tavalla kiinalaisessa lääketieteessä nähdään, että keuhkot liittyvät irtipäästämiseen ja inspiraation vastaanottamiseen. (Inspiraatio itseasiassa on hyvin lähellä Italian sanaa “ispiro” eli sisäänhengitys.) Kirjassaan “Qigong and the Tai Chi Axis “ Mimi Kuo Deemer kuvaa, että kolmesta viiteen yöllä keuhkot auttavat meitä avautumaan seuraavan päivän inspiraatiolle.



Ideaali heräämisaika on paksusuolen meridiaanin aikaan


Päivä olisi hyvä aloittaa 5 ja 7 välillä. Kiinalaisen lääketieteen mukaan, se on myös ideaali aika suolentoimminalle ja edellisen päivän jätteiden vapauttamiselle. Päästämällä irti teemme tilaa uudelle -ruualle ja ajatuksille. Luonnollisesti tätä ohjelmaa ei rytmiinsä voi tahdonvoimalla ottaa, mutta oma kokemukseni on, että kun tukee muuten energiaa ja meridiaaneja päivän mittaan, energia alkaa kiertää vapaammin ja paksusuolentoimintakin alkaa asettua lähemmäs tätä rytmiä :)


Vatsameridiaanin ja ruuansulatuksen aika on 7 - 9 aamulla


Aamu 7-9 olisi ideaaliaika meditaatiolle, hengitysharjoituksille tai kevyelle liikunnalle kuten qigongille. Ennen näitä voi syödä pienen välipalan. Ennen kello yhdeksää on hyvä syödä kunnon aamianen, koska ruuansulatus on vatsameridiaanin aikaan voimakkaimmillaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan aamiainen on siis tärkein päivän aterioista, eli “kuninkaan aamiainen, prinssin lounas ja kerjäläisen iltapala” sopii hyvin mielikuvaksi aterioiden painotuksesta. Vatsameridiaani liittyy myös ajatusten ja tunteiden sulattamiseen, joten nämä aamutunnit on hyvä olla hiljaa ja antamatta liikaa ärsykkeitä mielelle ja tunteille.



Kello 9-11 hyvä aika keskittymiselle

Pernan meridiaanin aika on parasta aikaa opiskelulle, kirjoittamiselle, tutkimiselle ja kaikenlaiselle mentaalille työskentelylle. Kiinalaisen lääketieteen mukaan perna liittyy ravinteiden kuljetukseen, mutta myös ajatusten hallintaan ja siihen kuinka hyvin keskitymme. Jos se on epätasapainossa alamme ylianalysoida ja huolehtia. Kun perna on voimissaan mieli on kirkas.



Kello 11-12 Aktiivisemman työskentelyn ja lounaan aika

Koska sydämen tehtävä on pumpata verta verenkiertoon, tänä aikana on hyvä pitää huolta verenkierrosta ja tehdä jotakin aktiivisempaa ja sitten syödä lounas. Sydän tai verisuonisairauksista kärsiville ei suositella fyysistä rasitusta vaan on paras levätä, kun sydän on muutoin jo aktiivisimmillaan.



Klo 12-14 Lepää, lue tai tee rutiineja, jotka eivät vaadi henkistä ponnistusta

Ohutsuoli lajittelee tarvittavaa ja tarpeetonta, niin ruuasta kuin ajatuksista. Ruuasta se lähettää ravinteet pernaan, joka lähettää ne kaikkialle kehoon. Tarpeettomat aineet menevät paksusuoleen. Samalla lailla ohutsuoli vie tärkeät ajatukset sydämeen, tarpeettomat paksusuoleen, mikä vastaa irtipäästämisestä. Rauhallinen ympäristö ja tekeminen tukee tätä prosessia. Lounaan jälkeen on siis paras levätä tai tehdä helppoja asioita, jotka eivät vaadi paljon henkistä panostusta. Kun ohut suoli toimii hyvin sydän ja mieli voivat olla kirkkaat, kun se ei ole tasapainossa sydän ja mieli tuntuvat sekavalta ja on vaikea tehdä päätöksiä.


Klo 15-17 juo teetä ja tee loppuun kevyttä työtä

Virtsarakkomeridiaani liittyy vesielementtiin. Sen aktiiviaikana kehossa tapahtuu puhdistumista ja veden tai teen juominen auttaa tätä prosessia. Tähän aikaan voi tuntea pienen nousun vireystilassa ja voi tehdä loppuun päivän töitä.



KLo 17-19 Harrasta kevyttä liikuntaa ja syö kevyt illallinen


Kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaiset yhdessä virtsarakon kanssa säätelevät, kuinka käytämme energiaa päivän mittaan. Munuaisissa sijaitseva energia myös määrittää kuinka paljon energiaa (jing) meillä on elämän mittaan. Munuaiset vaikuttavat myös luiden terveyteen, hiuksiin, hedelmällisyyteen, kuuloon ja energiatasoon. Koska munuaiset liittyvät myös luuytimeen ja 17-19 on ideaali aika harrastaa kevyttä liikuntaa, joka parantaa luuydin tiheyttä. Kevyt illallinen tukee munuaisia ja niissä varastoituvaa energiaa.


Kello 19-21 vietä aikaa hyvässä seurassa


Sydänpussi on kiinalaisen lääketieteen mukaan sydämen suojelija. Sen aktiivi ajalla klo 19-21 on hyvä viettää aikaa ystävien, perheen, lemmikin tai hyvän kirjan seurassa tai katso (väkivallatonta) elokuvaa.



Kello 21-23 käy suihkussa tai kylvyssä ja mene nukkumaan


Kolmoislämmitin on kuin kehon termostaatti. Se säätelee kehon lämpötilaa ja kosteutta kolmella alueella: vatsan, pallean ja rinnan kohdalla. Se auttaa säätelemään ruaansulatusta, hormoonituotantoa, mielialaa, hedelmällisyyttä ja unta -eli kaikkea tärkeää! Paras tapa tukea kolmoislämmitintä on mennä nukkumaan tänä aikana.



Kello 23-01 nuku ja anna kehon huolehtia itsestään


Tähän aikaan keho uudistaa soluja, mikä on sappirakon ja maksan tehtävä, parasta olisi nukkua ja antaa kehon tehdä tehtäväänsä.


Kello 01-03 nuku, puhdistu ja näe unia


Keho vapauttaa tähän aikaan toksiineja ja tällöin olisi parasta olla unessa. Maksan tehtävä on myös tukee tavoitteitasi, visioitasi ja unelmiasi, ne voivat näkyä unissa tähän aikaan yöstä.



Vähemmän on enemmän


Omalla kohdallani alkuun pohdin saanko mitään töitä tehdyksi, jos seuraan tällaista rytmiä, sillä työskentely aika näytti pienentyvän aamupäivään ja myöhäiseen iltapäivään. Lopulta kuitenkin kokemukseni oli, että keskittyminen näinä aikoina oli tosiaankin niin hyvä, että se tuotti tulosta. Sen lisäksi ajat, joina tein jotakin vähemmän vaativaa, toivat tilan tuntua päivään. Avaruuden ja kiireettömyyden ansioista, ( ja myös sen, että irtaannuin työpöydänä äärestä istumasta) hahmotin paremmin, mitä milloinkin oli hyvä tehdä ja vastaanotin enemmän luovia ideoita ja oivalluksia. Näin ollen työnteon kannaltakin kello on ollut hyvä pitää mielessä. Mutta ensisijaisesti kellon idea on parantaa terveyttä ja lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia elämässä! - joka kyllä tulee positiivisesti näkyviin myös työnteossa, niin kuin kaikessa muussakin.


Erityisen ihanaa meridiaanirytmissä on kokemus syventyneestä yhteydestä kulloiseenkin päivän hetkeen, ympäröivään valoon ja luontoon. Kellon seuraaminen on toisin sanoen tuonut läsnäoloa ja lisännyt rauhaa sekä kuuluvuuden tunnetta. Pitkällä aika välillä hyödyt voi varmasti nähdä merkittäväksi, koska stressi ja jännitteet vähenevät ja rentous lisääntyy.



Onko joku kaksituntinen sellainen, että se tuntuisi intuitiivisesti hyvältä?


Suosittelen lähtemään liikkeelle vaikka yhdestä kellonajasta ja kokeilemaan! Myöhemmin voit ehkä haluta lisätä muutakin. Ajattelin itse alkuun, että Italian kulttuurissa on mahdoton alkaa syömään ennen kello 19, mutta nytpä olemme alkaneet kotona syömään tähän aikaan! Niin, että yllättävästi myös rytmi saattaa onnistua, vaikkei heti siltä vaikuttaisi. Jos kokeilet jotakin, niin kerro mitä ja laita viesti tähän alle tai sähköpostiin coachingatelier.info@gmail.fi!



Lopuksi


Juuri tänään söin ystävän kanssa aamupalaksi pistaasicroissantin ja capuccinon kello 10, eli aamu ei lähtenyt käyntiin kuningasaamiaisella ja kahvittelu otti päivän keskittymishetken - ja tänään oli parasta näin! Tämän haluan lisätä muistutuksena minulle ja meille kaikille, joilla on tendenssi tehdä asiat aina parhaalla mahdollisella tavalla. Liika fiksautuminen hyviin käytänteisiin ei ole hyvästä. Kiinalaiseen lääketieteeseen lääketieteeseen kuuluu myös ajatus, että mikään ei ole aina hyvästä ja joku kenties vähemmän hyväksi katsottu, puolustaa paikkaansa joskus! Tasapainoon kuuluu sekin, että välillä ei ole tasapainossa :)

Kuva David Mao



0 kommenttia

Comments


bottom of page