top of page

Tie energiaharjoituksen pariin


Luin hiljattain Kenneth S. Cohenin kirjaa The way of Qigong - the Art and Science of Chinese Energy Healing. Tuntui, että olen tuntenut nahoissani omassa elämässäni tarinan siitä, mitä Cohen kertoo Qigongin historiasta ja liikuntakulttuurista länsimaissa. Siksi haluan kertoa tämän blogitekstin verran qigongin eli energiaharjoituksen historiasta sekä omasta tiestäni sen pariin.


Qigongia on kehitetty tuhansia vuosia, arvelut siitä kuinka kauan qigongia on maailmassa harjoitettu vaihtelevat 4000 ja 3000 vuoden välillä. Todistettavasti qigong-sarjoja on löydetty silkkikankaaseen piirrettynä 128 vuotta ennen ajanlaskua. Sen ensimmäisiä harjoittajia ovat olleet shamaanit ja buddhalaiset munkit. Qigong oli ja on keino kehon terveyden, mielen ja tunne-elämän hyvinvointiin ja se on perinteisen kiinalaisen lääketieteen peruspilareita. Historian saatossa qigong on ollut Kiinassa huippusuosittua, mutta välillä se on ollut myös kiellettyä.


Huikea yksityiskohta, jonka Cohen avasi minulle qigongin historiasta on se, että 1700- 1800 luvun taitteessa Tukholmassa toiminut Per Henrik Ling otti vaikutteita qigongista ja loi perustaa länsimaalaiselle voimistelulle, liikuntakasvatukselle ja fitness -kulttuurillekin. Huikea siksi, että tunnen Lingin kaavan voimistelusta, mutta vasta nyt kuulin Lingin yhteydestä qigongiin. Ling siis ilmeisesti ymmärsi energian käsitteen ja kehon ja mielen yhteyden, mutta ymmärrys kuitenkin hävisi kun “Lingin kaavana” tunnettu oppi siirtyi eteenpäin. Voimistelun opettajat kiinnittivät huomiota etenkin voimaan, notkeuteen ja koordinaatioon. Se heijasti länsimaalaisten huolta terveyden vaikutelman antamisesta, “appearance of health” kuten Cohen hyvin ilmaisee. Länsimaissa oltiin kiinnostuneita kauniista liikkeistä ja lihaksista. Sisäinen terveys, mielen ja tunne-elämän hyvinvointiin ei nähty voitavan vaikuttaa, se jäi vieraaksi ja mielen tason ongelmat ja epätasapaino jätettiin psykologeille ja muille ammattilaisille kuuluvaksi. Keho nähtiin aparaattina, jota huollettiin kuin konetta, ilman sen sisäänrakennettua viisautta -ilman että se pystyi parantamaan itse itsensä.


Olen itse elänyt lapsuuden ja nuoruuden harrastaen voimistelua aktiivisesti ja nuorena aikuisena navikoin aerobicin, tanssin ja salitreenaamisen kautta joogaan, joka sekin oli vielä aika fitness-voittoista. Olen kokenut liikunnan positiivisen puolen, mutta samalla myös sen, että jotain koko touhussa hiersi ja oli perustavanlaatuisesti pielessä. Jälkeenpäin olen voinut ymmärtää, että se mikä puuuttui oli se voimauttava käsitys ihmisestä. Sellainen, johon sisältyy syvällinen ymmärrys kehon mielen ja sielun / tietoisuuden yhteydestä.


Onneksi tiede on nyt tuonut meidät takaisin energiatietoisuuden luo ja ymmärrämme liikettä ja kehoa uudella tavalla - tai paremminkin uudelleen tavalla, joka on ollut ihmiskunnan tiedossa jo tuhansia vuosia. Tuhansia vuosia on ymmärretty, että tunteet ovat energiaa, että energian tulee saada virrata, että me emme sulata vain ruokaa, vaan vatsa ja perna osallistuvat myös ajatusten sulattamiseen, että mieleen voi vaikuttaa kehon kautta ja että kehoon voi vaikuttaa mielen kautta jne. Tiedämme meridiaaneista, energian virrasta ja mitä vaikutuksia niillä on meidän käytökseen tai fyysiseen terveyteen ja miten voimme vaikuttaa niihin.


Kun itse löysin qigongin, se tuntui heti luonnolliselta ja mahtavalta. Aloitin opiskelemaan ja opettamaankin sitä siitä paikasta ja sekin tuntui yksistään luonnolliselta. Siinä oli kaikki, liike, energia, mielenhyvinvointi, kehonhyvinvointi, yhteysluontoon, itseen ja toisiin, yhteys tietoisuuteen, koko universumiin…. Se on yhtäaikaa unelmaloma ja kotiin paluu itseen. Ja vaivaton tapa, jolla qigongia voi tehdä, helpotti sen harjoittamista ja toi vaivattomuutta kaikkeen muuhunkin tekemiseen. Se on paluuta rauhaan ja ennenkaikkea paluuta kokonaiseksi. Ulkoisen terveyden näyttämisen sijaan on kyse, yhteyden vahvistamisesta kehoon ja laajempaan itseen sekä terveyden vaalimisesta kaikilla tasoilla.


Vielä lopuksi hyvä on tietää tämä, että qigongin muotoja on sanottu olevan seitsemän tuhatta, mikä kuvaa lukematonta määrää eri tyyppisiä harjoituksia. Toiset lähenevät länsimaalaista voimistelua, toiset ovat enemmän meditatiiviisia ja henkisiä, toiset perinteisiä ja toiset moderneja. Kannattaa siis ehkä tutustua erilaisiin opettajiin.


Oletko kokeillut energia liikkeitä, qigongia tai vastaavaa? Kuulen mielellään kokemuksista! Jos et ole kokeillut, kutsun sinut mukaan online hetkeen tiistaisin, jossa tehdään qigongin inspiroimia liikkeitä. Lisätiedot nappia painamalla. Jos tiistai ei sovi kannattaa kirjautua sivulle kuitenkin, sillä sieltä löytyy myös videoita. Tervetulao!











0 kommenttia

Comments


bottom of page